Platform Cultuureducatie Rijnstreek

In opdracht van het Platform Cultuureducatie Rijnstreek i.s.m. Kunstgebouw Zuid-Holland heb ik lesmateriaal ontwikkeld rond oude en nieuwe foto’s van Alphen aan den Rijn. Dit materiaal is geschreven voor alle Alphense scholen voor voortgezet onderwijs.

Dit project is bedoeld voor leerlingen van de tweede en/of derde klassen vmbo en havo/vwo.

Op inititiatief van de Alphense cineast Annette Lameijer ontwikkelde cultuurbemiddelaar Kees Visschedijk samen met mij een cultureel lesproject rondom de film Altijd Heimwee/Bitmeyen Hasret. Annette Lameijer maakte de film in 2005 in opdracht van de Turks Islamitische Vereniging.

Bij de film heb ik klassensets ontwikkeld bestaande uit een docentenhandleiding en werkboekjes met opdrachten voor de secties Aardrijkskunde en Maatschappijleer van 2 vmbo en 2 havo/vwo.

Binnen het project is er gelegenheid om nader kennis te maken met de Turkse cultuur door een bezoek aan de Turkse moskee. Leerlingen kunnen bij de verwerking van de opdrachten Turkse Alphenaren interviewen die betrokken zijn bij de film.

Altijd heimwee laat zeventien hoofdpersonen uit drie verschillende generaties vertellen over het heden en verleden van de eerste Turkse gastarbeiders die in de jaren zestig naar het boerendorp Alphen aan den Rijn kwamen. Tussen alles door klinkt de stem van de onderhuidse heimwee. Zowel naar Turkije als naar het nieuwe vaderland. De film laat hiermee ook een vergeten stuk van de vaderlandse geschiedenis zien.